Pasientomsorg, hva er vel det?Psykiatrisk behandling av selvskading på legevakt

 

 

Undersøk funksjon, frekvens og utløsende hendelse

For å kunne behandle en pasient som skader seg selv, er det nødvendig å finne ut hvilken funksjon selvskadingen har for pasienten, hvilken frekvens handlingen har og deretter hva som utløste den aktuelle selvskadingen.
Alle selvskadehandlinger av denne typen utløses av en stressor, ofte en interpersonlig konflikt, et nederlag eller en krenkelse.
Også psykologiske symptomer som nummenhet/dissosiasjon eller uro kan fungere som stressor.
Det er lett å hoppe over denne kartleggingen, enten ut fra et ønske om å spare tid eller som resultat av pasientens begrensede evne til å kommunisere omkring dette eller fordi man føler seg maktesløs overfor denne type pasienter. En klar forståelse av hva som har skjedd, og hvorfor det skjedde på det gitte tidspunktet, gir både et godt grunnlag for å bekrefte eller validere fortvilelsen, og for å diskutere alternative mestringsstrategier.
Konkret kan man spørre: «Hva skjedde rett før du skadet deg selv?», «hvor ofte gjør du det?», «på hvilken måte gjør du det?» og «når skadet du deg selv første gang?» En aktiv og passe pågående holdning hos legen er viktig både for å vise at man er interessert og for å formidle til pasienten at det er nødvendig med aktivt samarbeid fra hennes eller hans side for å bli bedre.

 

Henvis - henvis tilbake

Det er viktig å styrke pasientens tro på at det er mulig å få hjelp til å slutte med selvskading og å bygge et bedre liv gjennom behandling over tid.
Pasienter som skader seg selv, bør motiveres til aktiv deltakelse i egen behandling hos en fast behandler.
Som regel bør denne foregå poliklinisk i annenlinjetjenesten i samarbeid med fastlegen.

 

Avsluttende kommentarer

Det skisserte behandlingsopplegget krever evne til å møte disse pasientene følelsesmessig balansert opp mot evnen til å aktivisere og ansvarliggjøre pasienten og å sette grenser for krav om innleggelse og/eller benzodiazepiner.

Jo fortere behandlingsalliansen etableres, desto fortere kan den utløsende hendelsen identifiseres og bearbeides. Mange av disse pasientene klarer å øke sin emosjonelle kontroll i løpet av en slik samtale og er i stand til å dra hjem. Ved Psykiatrisk legevakt i Oslo har vi god erfaring med først å ha en samtale på ca. 45 minutter.
Deretter tar vi en pause på ca. en halv time.
Hensikten er å se om den første delen av samtalen har hatt effekt, slik at pasienten har samlet seg og økt sin følelsesmessige kontroll.
Når man gjenopptar samtalen, ser man raskt dette ved å observere kroppsspråk og mimikk.
Man bør spørre pasienten direkte om hun har det bedre, verre eller om tilstanden er uforandret.
Denne pauseteknikken er også nyttig for å løse opp i samtaler som går i stå og hvor det er vanskelig å få engasjert pasienten. En vellykket konsultasjon der pasienten samler seg, takker for konsultasjonen og reiser hjem, gir mestringsopplevelse både for pasienten og for legen.

 

 

 

Er det ikke sånn man skulle tro det var? Jeg tror alle som kaller seg selv leger burde lese kapittelet om pasientomsorg et par ganger ekstra for å få det til å sitte i knollen.

Å bli sett på med et ansikt uten smil føles ikke godt.
Å bli sett ned på er ikke godt.
Å bli sett på mens legen gir et høyt tungt oppgitt sukk, gir deg en skamfølelse som ikke engang kan beskrives.
Å ikke bli sydd med full,-eller ingen, bedøvelse, gir deg svaret på at du kun er til bry.
Å kunn få et hei og få se, - og et betal ved skranken når du går, det gir deg følelsen av at du ikke er verdt livet.

 

Selv om man kommer med et selvpåført sår, så krever man faktisk full respekt og rikelig med pasientomsorg fordet.
Behandler dere mennesker med kols grunnet røyking på samme måte?

Enda et eksempel på mangel på respekt.Desverre!

Leger syr selvskadere uten bedøvelse

  
 

  • Dato:09.01.2012
  • Klokken:23:28
  • Kategori:
  • [ Psyk`o ]
  • Kommentarer: 8

Ingen kommentarer

milagres

Dato: 10.01.2012 Klokken: 00:02

Uff, dessverre finnes det mennesker som har valgt feil yrke, også innen dette faget. Alle har krav til å behandles med respekt!

Madelene

Dato: 10.01.2012 Klokken: 00:04

hei. intreressant å lese. vurderer å utdanne meg til psyk. sykepleier... vil gjerne følge bloggen din :)

jiiji

Dato: 10.01.2012 Klokken: 00:17

alle kan ha dårlige dager, leger også.

men når alle du møter på har en dårlig dag kan det være virkelig skadelig for en som sliter med å holde seg oppe selv.

dessverre er det alt for mange i norsk helsevesen som ser på psykisk sykdom som mindreverdig, noen ganger tenker jeg på hvor jeg ville ha hvert i dag om legevakten hadde hørt på meg for 5 år siden, når anfallene begynte å ta seg opp. hvis de hadde satt seg ned å spurt seg selv og bøkene hva dette kunne være, i stede for å puste oppgitt, si det er angst og sende meg hjem igjen.

alle pasienter burde respekteres likt, samme hva problemet er. det er ofte de som blir sett ned på, ledd av eller ignorert som synes det er vanskeligst å oppsøke hjelp.

det verste jeg har opplevd er legen som lo av meg da min x fortalte om anfallene mine...

jeg håper ikke dette har skjedd deg, at det var noe du leste om. selv om det er forferdelig samme hvem det har skjedd er det verst når det er noen du bryr deg om.

silje

Dato: 10.01.2012 Klokken: 00:25

fantastisk bra innlegg, og ikke minst så utrolig smertelig sant...

Miss AJ

Dato: 11.01.2012 Klokken: 23:13

milagres: Ja ikke sant!

Miss AJ

Dato: 11.01.2012 Klokken: 23:13

Madelene: Ååj så koseligt å høre! :)

Miss AJ

Dato: 11.01.2012 Klokken: 23:22

jiiji: Ja det er helt sant. Alle har jo det. Men alikevell er det viktig å kunne vise litt interesse når man jobber som lege.

Helt enig i det du skriver! De skulle hatt enda mere opplæring når det gjelder den psykiske helsen, og om hvordan de faktisk skal behandle mennesker som har det så vanskelig. Å overse pasienten gjør virkelig ikke angsten mindre, for å ikke snakke om de tunge tankene om en selv..

Ikke rart man gruer seg til å møte leger.

Hva?? Lo?? Finnes det noe mer respektløst??

Jeg hadde og en behandler som plutselig kunne starte å le mens jeg snakket om vanskelige ting som skjedde i min barndom. Hvem gjør sånt??

Blir så irritert og forbanna når de gjør sånt mot folk..

Miss AJ

Dato: 11.01.2012 Klokken: 23:22

silje: Tusen takk for det! Ja ikke sant..

Skriv en ny kommentar

Miss AJ

Glade dager, tunge dager. Humor og glede, trist og vanskelig. Psyk med mye galgenhumor! Kjedelig.Dønn seriøst. Veldig useriøst. Her er det mye rart med andre ord :) PS:Dere kan gjerne gulpe opp idiotiske og usakelige kommentarer, men ikke forvent at jeg tar meg nær av dem! leser bloggen nå:)

bloglovin

KATEGORIER

ARKIV


hits